De fietsverzekering, hoe interessant is ze echt?

We leven in een tijd waarin steeds meer mensen er bewust voor kiezen om de fiets te nemen en de auto lekker thuis te laten. Dit zorgt er onrechtstreeks niet alleen voor dat er duurdere fietsen worden aangekocht, daarnaast is het ook nog eens zo dat het risico op bijvoorbeeld schade of diefstal van de fiets aanzienlijk wordt vergroot. Een fietsverzekering afsluiten kan ervoor zorgen dat je, je als bestuurder en eigenaar van een fiets kan verzekeren tegen bepaalde vormen van schade of tegen bijvoorbeeld diefstal. Zou jij ook graag een verzekering voor je fiets willen afsluiten, maar wil je eerst graag even te weten komen hoe interessant deze nu werkelijk is? Lees dan vooral snel verder en ontdek hieronder alles over de fietsverzekering!

            Keuze uit twee soorten fietsverzekeringen

De fietsverzekering is geen enkelvoudige verzekering. Dit betekent dat je deze verzekering in verschillende vormen kan afsluiten. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de volgende twee mogelijkheden:

  1. Een fietsverzekering die uitsluitend diefstal dekt;
  2. Een fietsverzekering die diefstal + schade dekt;

Belangrijk om rekening mee te houden is dat er niet zomaar alle schade is gedekt bij deze tweede optie. Het gaat dan ook enkel en alleen om schade veroorzaakt door een aanrijding of door een brand die is uitgebroken in een plaats waar je fiets stond geparkeerd. Dit betekent dat het niet zo is dat schade als gevolg van bijvoorbeeld slijtage aan de fiets is gedekt.

               Wat zijn de voorwaarden van de fietsverzekering?

Net zoals geldt voor elke verzekering is het ook bij de fietsverzekering zo dat je rekening moet houden met bepaalde voorwaarden die door de verzekeraar zijn opgesteld. De belangrijkste voorwaarde  stelt bijvoorbeeld dat je er als verzekeringnemer alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat je fiets niet kan worden gestolen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je altijd je fiets moet sluiten. Plaats je, je fiets ergens en is deze niet gesloten? Dan is het mogelijk dat je verzekeraar de diefstal niet zal willen verzekeren. Heb je op een bepaald ogenblik een nieuw slot aangekocht om je fiets nog beter te beschermen tegen diefstal? Dan kan het interessant zijn om dit inclusief het aankoopbewijs aan je verzekeraar mee te delen.

            Welke fietsen kan je laten verzekeren?

In principe is het perfect mogelijk om voor elke fiets een fietsverzekering af te sluiten. Het merendeel van de verzekeraars bieden tegenwoordig niet alleen verzekeringen aan voor gewone fietsen, maar ook voor elektrische exemplaren. Vaak is het bovendien ook nog eens zo dat je bij elektrische fietsen bijvoorbeeld pech onderweg kan laten meeverzekeren. Je moet er wel rekening mee houden dat elektrische fietsen doorgaans over een hogere aankoopprijs beschikken in vergelijking met niet elektrische fietsen. Dit zorgt ervoor dat ook de verzekeringspremie duurder kan uitvallen.

            Met welke kosten moet je rekening houden voor een fietsverzekering?

De premie die voor een fietsverzekering in rekening wordt gebracht is afhankelijk van meerdere factoren. In eerste instantie wordt er natuurlijk gekeken naar de waarde waar de fiets over beschikt. Voor een gewone fiets is het mogelijk dat deze waarde slechts een paar honderd euro bedraagt. Bij een kwalitatieve, elektrische fiets is er in de praktijk dan weer al snel sprake van een waarde van zo’n 1.000 euro of meer. In dit laatste geval dien je er rekening mee te houden dat de verzekeringspremie al snel ergens rond de 60 à 70 euro is gelegen. Opvallend, de premie die je voor je fietsverzekering moet betalen kan ook sterk afhankelijk zijn van de plaats waar je woonachtig bent.

Ben je woonachtig in een dorp? Dan is het mogelijk dat je voor het verzekeren van je fiets met een waarde van 1.000 euro bijvoorbeeld rekening kan houden met een te betalen premie van zo’n 60 à 70 euro op jaarbasis. Ben je echter woonachtig in een (groot)stad? Dan kan dat zomaar een compleet ander verhaal worden. Dan is het namelijk mogelijk dat je rekening zal moeten houden met een prijskaartje van zo’n 100 euro op jaarbasis. Dit is een prijsverschil waar je als verzekeringnemer helaas weinig aan kan veranderen… tenzij je wil verhuizen!

            Hoe sluit je de goedkoopste fietsverzekering af?

Steeds meer mensen nemen de fiets. Dit niet alleen om naar het werk te gaan, maar bijvoorbeeld ook om boodschappen te doen en om naar het werk te gaan. De fiets nemen is niet alleen goed voor het milieu, daarnaast werk je tegelijkertijd ook nog eens aan je conditie. De toegenomen populariteit van de fiets als vervoermiddel heeft er ook voor gezorgd dat steeds meer mensen er aan denken om een fietsverzekering af te sluiten. Wil jij graag ontdekken hoe je die verzekeringspremie zo laag mogelijk kan houden? In dat geval is het de moeite waard om rekening te houden met de hieronder terug te vinden tips.

               1.) Vergelijk altijd de verschillende fietsverzekeringen op de markt

In eerste instantie moet je beseffen dat de fietsverzekering tegenwoordig door een enorm groot aantal verzekeraars wordt aangeboden. Het loont dan ook omwille van deze reden zeker de moeite om even het volledige aanbod onder de loep te nemen en ten opzichte van elkaar te vergelijken. Enkel en alleen op deze manier zal je uiteindelijk kunnen overgaan tot het afsluiten van de meest voordelige fietsverzekering die op de markt is terug te vinden. Voor het maken van je keuzen is de eerste stap dus fietsverzekering vergelijken.

               2.) Hou rekening met het bestaan van de verschillende opties

Zoals we eerder op deze pagina al hebben aangegeven is het zo dat er niet zomaar één soort fietsverzekering bestaat. Bedenk bij jezelf daarom altijd of de waarde van je fiets het afsluiten van de meest complete fietsverzekering wel echt rechtvaardigt. Het verschil in premie met de iets minder uitgebreide variant kan namelijk aanzienlijk zijn. Ook door hier even grondig over na te denken zorg je er in ieder geval voor dat je geen onnodig hoge premie moet gaan betalen voor je fietsverzekering. Let wel, heb je net een nieuwe, dure elektrische fiets gekocht? In dat geval spreekt het natuurlijk voor zich dat je deze wel zo optimaal mogelijk zal willen laten verzekeren. Dit geldt niet in het minst voor de mensen die bijvoorbeeld dagelijks met hun fiets naar het werk rijden.